Κάθε μέρα,
όλη η Θεσσαλονίκη
στα χέρια σας

Είστε εδώ

Δημοσίευση: 10.01.2013

ΒΑΨΕ ΞΥΛΟ ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΣΤΙΚΟ DECO. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΕΛΑΜΙΝΗ Η ΑΛΛΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ.

ΕΧΕΤΕ κάθε λόγο -και όχι μόνο συναισθηματικό-, για να δείτε με συμπάθεια και ενδιαφέρον την παλιά βιβλιοθήκη των γονιών σας, την ξύλινη καρέκλα στην οποία λιαζόταν ο παππούς ή το βαρύ σκαλιστό τραπέζι, που φιλοξενούσε το βάζο με το γλυκό του κουταλιού και τα ασημένια κουταλάκια της γιαγιάς σας.
Η πιο εύκολη και ανέξοδη μετατροπή είναι να αλλάξετε τα πόμολα ή να τα βάψετε σε ό,τι χρώμα σας αρέσει -από έντονο κίτρινο και απαλό γαλαζοπράσινο μέχρι ένα κλασικό μπεζ. Τη μετατροπή μπορεί να την αναθέσετε σε έναν επαγγελματία -αν φείδεσθε, όμως, χρημάτων, μπορείτε να αναλάβετε μόνοι σας τη βαφή των παλιών σας επίπλων.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

01. Χρωματιστά βερνίκια εμποτισμού, που προστατεύουν το ξύλο και αλλάζουν ελαφρώς το χρώμα του, ή μπογιά ξύλου (ρεπουλίνη), που χαρίζει πλούσιο χρώμα στα έπιπλα και διατίθεται σε ματ ή γυαλιστερό (λαδομπογιά).
02. Βελατούρα. Πρόκειται για ένα υπόστρωμα λευκού χρώματος, που χρησιμοποιείται πριν τη βαφή.
03. Λούστρο. Προσφέρει γυαλάδα και τελικό φινίρισμα -αν θέλετε να δώσετε αυτήν τη γυαλιστερή όψη στα έπιπλά σας.
04. Πινέλα και ρολό για βερνίκια και μπογιές ξύλου (το ρολό για τους τοίχους δεν είναι κατάλληλο).
05. Γυαλόχαρτο, που διατίθεται σε φύλλα. Προμηθευτείτε 2-3, σε διαφορετικό πάχος. Με αυτό θα τρίψετε το έπιπλο, ώστε να απομακρύνετε την παλιά μπογιά του.
06. Στόκο για ξύλα, για να κλείσετε ρωγμές και βαθουλώματα που ίσως έχουν δημιουργηθεί στο έπιπλο.
07. Διαλυτικό, για να αραιώσετε τα βερνίκια και τις μπογιές σας, καθώς και για να πλύνετε τα πινέλα σας μετά τη χρήση.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

01. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το έπιπλο είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από καθαρό ξύλο και όχι από μελαμίνη ή άλλα συνθετικά υλικά.
02. Στρώστε στον χώρο εργασίας σας παλιές εφημερίδες, για να δουλέψετε με άνεση.
03. Τρίψτε καλά την επιφάνεια του επίπλου με τριβείο και γυαλόχαρτο, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα στρώματα της παλιάς μπογιάς.
04. Καθαρίστε τις σκόνες και τα υπολείμματα του τριψίματος με ηλεκτρική σκούπα ή με στεγνό πανί. Στη συνέχεια, καθαρίστε το έπιπλο με ένα βρεγμένο πανί και αφήστε το να στεγνώσει.
05. Περάστε με πινέλο ή ρολό τη βελατούρα. Αφήστε να στεγνώσει και ξανατρίψτε ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.
06. Είστε έτοιμοι να βάψετε: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστόλι βαφής (για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα), αν ωστόσο δεν σας πειράζει το αποτέλεσμα να φαίνεται ερασιτεχνικό ή χειροποίητο, μπορείτε να επιλέξετε ένα απλό ρολό για έπιπλα. Καλή λύση είναι η μπογιά σε σπρέι, αφού όμως πρώτα τη δοκιμάσετε από διάφορες αποστάσεις, ώστε να καταλάβετε πώς λειτουργεί. Περάστε όσα «χέρια» βαφής θέλετε, μέχρι να σας ικανοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα.
07. Αφήστε το νέο σας έπιπλο να στεγνώσει καλά.
Όταν στεγνώσει και το τελευταίο χέρι, μπορείτε ακόμη και να ζωγραφίσετε μοτίβα επάνω στο έπιπλο. Κάντε το σχέδιο πρώτα με μολύβι πάνω στο έπιπλο και στη συνέχεια «γεμίστε» το με χρώμα. Αν δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητές σας, μπορείτε να κολλήσετε cool στένσιλ. Τόσο απλά.