Κάθε μέρα,
όλη η Θεσσαλονίκη
στα χέρια σας

Είστε εδώ

Δημοσίευση: 05.03.2012

ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΔΡΑ ΤΣΑΚ ΝΤΟΥΜΠΕΝΙ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 20 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ (ΟΡΘΟΚΟΛΙΚΟ) ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 50 ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ), ΜΟΛΟΝΟΤΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έρευνα, όσοι έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν στην εξέταση.

Βάσει της ίδιας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, «Annals of Internal Medicine», διαπιστώθηκε ότι παρεμφερείς, αλλά λιγότερο επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η σιγμοειδοσκόπηση (όπου εξετάζεται μόνο το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου), επίσης μειώνουν τον κίνδυνο προχωρημένου καρκινικού όγκου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Μολονότι δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό η κολονοσκόπηση συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής όσων έχουν προσβληθεί από καρκίνο του εντέρου, η νέα έρευνα δείχνει πως η κολονοσκόπηση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με άλλες εξετάσεις όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου ένας στους 20 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου (ορθοκολικό) στη διάρκεια της ζωής τους. Οι ειδικοί συστήνουν λοιπόν στους ανθρώπους μετά τα 50 τους να κάνουν περιοδικές κολονοσκοπήσεις (το αργότερο ανά δέκα χρόνια), μολονότι η εξέταση θεωρείται μια από τις λιγότερο δημοφιλείς.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 474 άτομα με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου και άλλα 538 συνομήλικα άτομα χωρίς καρκίνο. Το 3% των καρκινοπαθών είχαν κάνει κολονοσκόπηση την προηγούμενη δεκαετία, έναντι ποσοστού 9% όσων δεν είχαν καρκίνο. Περίπου το 20% των καρκινοπαθών τελικού σταδίου είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση έναντι 34% των μη καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα στατιστικά στοιχεία σημαίνουν ότι υπάρχει 71% χαμηλότερος κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο μεταξύ όσων είχαν κάνει κολονοσκόπηση στο παρελθόν και 50% μικρότερος κίνδυνος για όσους είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση. Επισημαίνεται ότι συχνά η κολονοσκόπηση συνοδεύεται από την αφαίρεση πολυπόδων.

Η σιγμοειδοσκόπηση φαίνεται να υστερεί, επειδή εντοπίζει καρκινικούς όγκους στην αριστερή μόνο πλευρά του εντέρου, την ευκολότερη για εξέταση με το ενδοσκόπιο, ενώ η κολονοσκόπηση φθάνει και στις δύο πλευρές. Όσοι πάντως τρέμουν να κάνουν κολονοσκόπηση, τονίζει ο Τσακ Ντουμπένι, μπορούν να καταφύγουν στην απλούστερη και φθηνότερη λύση της σιγμοειδοσκόπησης. Πηγή: epiloges.gr, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ