Κάθε μέρα,
όλη η Θεσσαλονίκη
στα χέρια σας

Είστε εδώ

Δημοσίευση: 22.03.2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΛΒΗ!

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ, ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΜΑΡΙΟ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ), ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.

ΣΤΑ ΑΛΟΓΑ ανεβαίνουν μικροί και μεγάλοι για μια βόλτα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια και το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της περιοχής. Λίγο μακρύτερα, ζευγάρια με τα παιδιά τους ξεκινούν με τα ποδήλατα, για να γνωρίσουν καλύτερα τα «μυστικά» του πάρκου, την σπουδαία πανίδα και το υψηλού φυσικού κάλλους τοπίο. Την ίδια στιγμή ξεκινά ο αγώνας της κωπηλασίας στα ήρεμα νερά της Βόλβης, ενώ στις όχθες της βρίσκονται δεμένες μικρές βάρκες και κανό, για τον επισκέπτη που επιθυμεί απλώς να ζήσει μια εμπειρία βαρκάδας.

Οι επιλογές για το μεσημέρι είναι πολλές και περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Οικομουσείο της Κορώνειας, παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, γευσιγνωσία σε μονάδες εστίασης υψηλών προδιαγραφών, γνωριμία με τα κρασιά του τόπου στα οινοποιία που έχουν δημιουργηθεί και δοκιμή των καρπών και φρούτων που ευδοκιμούν στις ζώνες ήπιας παρέμβασης. Όσο για τη διαμονή, μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε ολοκληρωμένες αγροτουριστικές μονάδες, παραδοσιακούς ξενώνες, δομές θεματικού τουρισμού και ξενοδοχεία μπουτίκ…

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ(;)

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι ακόμη πραγματικότητα, όμως είναι αρκετά δελεαστικά για τους επισκέπτες και μπορούν να υλοποιηθούν, όπως προβλέπει μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Στην ίδια μελέτη, μάλιστα, αναφέρονται και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μάριο Αστερίου, που παρουσίασε τη σχετική μελέτη κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει δημόσιου χαρακτήρα επεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, αλλά και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (κατ’ εξοχήν τουριστικών), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης. Προβλέπει, επίσης, δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας άθλησης, που θα συνδέονται με τα πολιτιστικά μνημεία και την τοπική παράδοση.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών βρίσκεται στην υδρολογική λεκάνη απορροής της Μυγδονίας, σε έκταση 2.120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, η οποίαωστόσο μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα συνέργειας αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ισόρροπης ανάπτυξης, συνετής χρήσης των φυσικών πόρων, διατήρησης και αξιοποίησης φυσικής κληρονομιάς, με ταυτόχρονη επίτευξη των σκοπών προστασίας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε στην ημερίδα η πρόεδρος του δ.σ. του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, και πρόσθεσε πως στο σχέδιο διαχείρισης του τόπου περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης οικοτόπων, ειδών, δασών, βόσκησης, γεωργικών εκτάσεων και γεωργικής δραστηριότητας, υδατικών πόρων και εδαφικών πόρων, αλλά και ενέργειες φύλαξης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κοινού, διαχείρισης επισκεπτών και ανάπτυξης οικοτουρισμού, διαμόρφωσης προγραμμάτων κατάρτισης -και, βέβαια, αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των πιέσεων που δέχεται το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν 748 πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, 90 βιομηχανικές εγκαταστάσεις με υγρά απόβλητα και αποχετευτικά δίκτυα. Ανάμεσα στα έργα που προγραμματίζονται ή προκηρύσσονται βρίσκονται, κατά τα λοιπά, παρεμβάσεις για τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, τη μελέτη της βοσκοϊκανότητας, τη διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων στην υπολεκάνη της Κορώνειας, τη σήμανση του εθνικού πάρκου κοκ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.