Κάθε μέρα,
όλη η Θεσσαλονίκη
στα χέρια σας

Είστε εδώ

Δημοσίευση: 24.09.2013

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ» ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ήδη γνωρίζουν τα έξυπνα, αστεία και γλυκά τραγούδια του Τάσου Ιωαννίδη, που πέρα από την εκπαιδευτική τους χρησιμότητα είναι και πολύ διασκεδαστικά και αποτέλεσαν το έναυσμα και τη βάση για την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα The Musical». O Τάσος Ιωαννίδης έγραψε το πρωτότυπο θεατρικό έργο και με τη συνεργασία της χορογράφου και σκηνοθέτιδας Αποστολίας Παπαδαμάκη, δημιούργησαν μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση. Ένα σύγχρονο και επίκαιρο μιούζικαλ με δράση, φαντασία, γέλιο, χαρά και τραγούδι, με χαρακτήρες πολύ γνώριμους από την καθημερινή ζωή των παιδιών και άλλους φανταστικούς, παρμένους από τον κόσμο του ονείρου.

Η παράσταση πραγματεύεται δύο «φαινομενικά» αντίθετους πόλους: την Τέχνη και την Τεχνολογία, και πώς αυτοί συγκρούονται ή συνομιλούν κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Γιατί όταν αυτό που θέλουμε να μάθει το παιδί το κάνουμε τραγούδι, αποκτά χρώμα, γίνεται παιχνίδι, γίνεται μια συναισθηματική εμπειρία. Τότε η μνήμη «ενδίδει» στη μαθησιακή διαδικασία και λειτουργεί με τρόπο «αειθαλή», με ανεξίτηλα χρώματα. 

Την παράσταση παρακολούθησαν πέρυσι 15.000 παιδιά. Ενα πρωτότυπο μιούζικαλ, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, με εξαιρετικούς συντελεστές, βιντεοπροβολές, με ευφάνταστα σκηνικά από ανακυκλωμένα υλικά, με πολύχρωμα κοστούμια για λαχανοξωτικά, ρομπότ, παπαγάλους, ιπποπόταμους, πεταλούδες, νεράιδες, σε περιπλανήσεις με βαρκούλες, τρενάκια, πατίνια, στο ρυθμό και την μαγεία των τραγουδιών «ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Φαταουλίδας είναι ο απόλυτος Άρχοντας στη Λαχανοχαχανοχώρα! Μια παιδική φάρσα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την ωραία του φωνή και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του να γίνει λυρικός τραγουδιστής. Αυτό έγινε αφορμή να μισήσει τα παιδιά και να βάλει σκοπό στη ζωή του να πάρει εκδίκηση!

Ένα «μεταλλαγμένο» κινητό τηλέφωνο–δώρο σε κάθε παιδί του σχολείου στη Λαχανοχαχανοχώρα, ήταν ο τρόπος που διάλεξε να δελεάσει τα παιδιά για να πέσουν στην παγίδα του. Αυτό έφερε μύρια όσα κακά, για τα παιδιά και για το σχολείο της Λαχανοχαχανοχώρας. Τα παιδιά έπαψαν να αγαπούν τη μάθηση και ασχολούνται μόνο με τα κινητά τους. 

Οι τρεις μικροί ήρωές του έργου, η Χαχανένια, ο Λαχανίδας και ο μικρότερος της παρέας ο Ατσίδας, θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα και να διασφαλίσουν με το Λαχανομνημόνιο που τα ίδια συντάσσουν ότι η χώρα τους θα γεμίσει σχολεία, τέχνη και ανθρωπιά. Η Νεράιδα του «Γέλιου και της Χαράς» θα τους προτείνει να ψάξουν στην «Κοιλάδα των αηδονιών» για το «Πολύχρωμο Λαχανίδι», που έχει... μαγικές ιδιότητες.

Με ένα χαμόγελο κι ένα τραγούδι στα χείλη, οι τρεις ήρωες, μας ταξιδεύουν παρέα με εννέα ηθοποιούς/ χορευτές/ μουσικούς, σε μια μαγική περιπλάνηση, πότε στον κόσμο του ονείρου και πότε στη σημερινή πραγματικότητα της τεχνολογίας. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν την ισορροπία αυτών των δύο αντίθετων κόσμων, έτσι ώστε η τεχνολογία να υπηρετεί τη δημιουργική τους φαντασία; Θα δούμε! Η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω», θα γίνει το μαγικό κλειδί. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι με την τέχνη σαν όχημα και ιδιαίτερα με το τραγούδι, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται παιχνίδι… Θα καταφέρουν άραγε να πείσουν  και τους μεγάλους;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης ~ Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη ~ Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη ~ Ενορχήστρωση: Kώστας Γανωσέλλης ~ Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή ~ Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη ~ Εικονογράφιση: Βανέσσα Ιωάννου ~ Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη ~ Βίντεο: Απόστολος Νικολαΐδης ~ Παίζουν: Παλμύρα Δημητρακοπούλου, Άγγελος Ρούσσος, Γιάννης Τσότσος, Αντώνης Χαχούμης ~ Λυρικός τραγουδιστής: Γιάννης Κετικίδης ~ Χορεύουν: Παναγιώτης Καλαντίδης, Δέσποινα Καπουλίτσα, Μαρία Στεφάνου, Ελένη Χρυσομάλλη. Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη.

INFO:

Θέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35. Τ. 2310832060. Από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Κάθε Κυριακή στις 11.30 και καθημερινές για τα σχολεία. Τιμή εισόδου: 10 ευρώ (ενήλικες), 8 ευρώ (παιδικό). Ισχύουν εκπτωτικά πακέτα κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, πολυμελείς οικογένειες, γκρουπ, σύλλογοι, ωδεία, σχολές χορού, πολλαπλές επισκέψεις, κλπ.).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Το περιοδικό «Επιλογές» και το epiloges.gr δίνουν την ευκαιρία σε πέντε αναγνώστες (και το παιδί τους) να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν την παράσταση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αθήναιον. Δηλώστε το όνομά σας ως σχόλιο (comment) στο facebook, στο τέλος της σελίδας (δεκτές θα γίνουν συμμετοχές έως τις 12.00 της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου). Η κλήρωση θα γίνει στις 13.00 της ίδιας ημέρας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο epiloges.gr και στη σελίδα των «Επιλογών» στο facebook.