Κάθε μέρα,
όλη η Θεσσαλονίκη
στα χέρια σας

Είστε εδώ

Δημοσίευση: 07.03.2013

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΘΕΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ… ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΜΣΤ, ΝΤΕΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΙ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ.

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ που κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, αποτέλεσε το έναυσμα, για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κρατούμενων μελών της κοινότητας. Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ζωγραφίστηκαν στους καμένους τοίχους θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευόμενων μελών, αφότου βίωσαν την καταστροφή μιας νησίδας ανθρωπιάς μέσα στη φυλακή. Η κοινότητα ξαναστήθηκε από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας. 

Μαζί με αυτά εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, δυο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), αναδεικνύοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσου προσωπικής έκφρασης και ισχυρού συμμάχου στην προσπάθεια για απεξάρτηση, αλλαγή και επαφή με την κοινωνία. 

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, που βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και των οικογενειών τους από το 1983 όταν δημιουργήθηκε η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα. Το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως ισότιμων και ενεργών πολιτών. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για μία ακόμα φορά υποστηρίζει την προσπάθεια των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για επαφή με την κοινωνία. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του.

INFO:

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Τ. 2310-240002, 2310-281212, W. http://www.mmca.org.gr. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 15 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: από τις 10.00 έως τις 18.00, Τετάρτη: από τις 10.00 έως τις 22.00 και Κυριακή: από τις 11.00 έως 15.00.